Carpa

Nom científic: Cyprinus carpio

Estat de conservació: Categoria IUCN Mundial (2012)

Està considerada com a espècie invasora en el Llistat Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores i està prohibida la seva introducció en algunes Comunitats Autònomes. Està inclosa a la llista de les 100 espècies exòtiques invasores més danyines del món per la IUCN.
La carpa domèstica comuna es troba generalitzada i no està amenaçada. La carpa sivestre està classificada com a Vulnerable (VU) a la Llista Vermella de la UICN.

Hàbitat i ecologia: Habita a aigües estancades o lentes. També és capaç de viure en aigües salabroses. Tolera un rang ampli de temperatures i baixes concentracions d’oxigen. Tolera bé la contaminació.
És omnívora, s’alimenta de plantes aquàtiques així com d’invertebrats aquàtics, detritus i fins i tot de peixos ja morts.
Es reprodueix de primavera a principis de l’estiu.

Trets identificatius: Pot fer entre 60-90 cm de longitud, tot i que pot arribar a mesurar els 1,2 m. Té el cos alt I e cap gros amb dos parells de barbes petites a la boca. Les escates són sempre grosses. Tenen coloració molt variable.

Distribució: Originària de l’est d’Europa i el sud-oest asiàtic. Espècie exòtica àmpliament introduïda per tot el món.

Tendència poblacional: Segons els estudis d’avaluació de les poblacions de peixos a diferents punts del riu Congost realitzats pel Museu de Ciències Naturals de Granollers, s’han trobat poblacions amb tendència irregular pel que fa a densitat, s’observa disminució d’individus així com una menor estructura de la població amb disminució de talles i edats.

Més informació:
La comunitat de peixos del Congost
Estudi i seguiment del barb de muntanya
Recuperación de ambientes fluviales en el río Congost para el incremento de la biodiversidad
Naturalización y creación de hábitats en el río Congost a su paso por el Parc Firal
Fauna de Can Cabanyes
Avaluació de les poblacions de peixos al municipi de Granollers. Informe 2011