Bernat pescaire

Nom científic: Ardea cinerea

Estat de conservació: Categoria IUCN Mundial (2012)

Legislació aplicable:
Reial Decret 439/1990: Annex II (Espècie d'Interès Especial)
Decret Legislatiu 2/2008: Espècie protegida (Categoria C)
Decret 148/1992: Annex I (Espècie sensible)

Hàbitat i ecologia: Es troba en llocs d’aiguamolls, maresmes, estanys, ribes de rius i llacs. S’alimenta de peixos, granotes i insectes, però també pot capturar petits mamífers i ocells. Cria en colònies, en arbres prop de l'aigua, i és capaç de niar en jonqueres. L'època de cria té lloc entre febrer i agost.

Trets identificatius: Ocell de grans dimensions, pot arribar al metre d’alçada. Presenta un plomatge grisós al dors i blanquinós dessota. Els adults tenen el cap gris amb una ratlla negra supraciliar. Les potes i el coll són molt llargs i també el bec, que utilitza com un arpó per pescar.

Distribució: Àmpliament distribuït a Catalunya, amb nidificants, hivernants, migradors i estiuejants. Es poden veure exemplars hivernants entre octubre i març i també estiuejants al riu Congost i a l’aiguamoll de Can Cabanyes. La vall del Congost és una via principal en època migratòria al Vallès Oriental.

Tendència poblacional: Segons els censos de parelles nidificants al riu Congost i Can Cabanyes realitzats pel Museu de Ciències Naturals de Granollers, no s’ha trobat com a nidificant, tot i que s’observen exemplars freqüentment al riu Congost i camps adjacents. Sembla que l’espècie està en expansió gràcies al sanejament de les aigües i a la creació d’estanys i basses de reg.

Més informació:
Seguiment de l'estat ecològic de les masses d'aigua de Can Cabanyes
Cens dels ocells nidificants del riu Congost a Granollers 2011
Ocells de l'aiguamoll de Can Cabanyes
Els ocells nidificants del Congost a Granollers 2000-2005 (revista Lauro)