Trist

Nom científic: Cisticola juncidis

Estat de conservació: Categoria IUCN Mundial (2012)

Legislació aplicable:
Reial Decret 439/1990: Annex II (Espècie d'Interès Especial)
Decret Legislatiu 2/2008: Espècie protegida (Categoria D)

Hàbitat i ecologia: Habita ambients humits i àrids indiferentment, per això es troba a les jonqueres dels aiguamolls i rius i als camps de conreus de l’àrea mediterrània.
S’alimenta d’insectes i de les seves larves, que sol atrapar a nivell del terra.
S’aparella a finals de març i construeixen un elaborat niu ovalat en forma de copa construit amb herbes i teranyines, on coven els ous durant dues setmanes.

Trets identificatius: Petit ocell d’uns 10 cm de longitud, dors de color bru rogenc, les ales brunes també amb ribets blancs i la cua amb puntes blanques excepte la part central. El ventre és groguenc. Destaca el seu capet ratllat de negre. El nom vulgar català fa referència al curt cant que emet i que coincideix amb un espasme ascendent en el vol.

Distribució: Es troba distribuïda per tot Catalunya. S’ha localitzat a tot el curs del riu Congost a Granollers, és un nidificant present tot l’any.

Tendència poblacional: Segons els censos de parelles nidificants al riu Congost i Can Cabanyes realitzats pel Museu de Ciències Naturals de Granollers, presenta fluctuacions causades per la climatologia hivernal i a la cobertura herbàcia. Hiverns freds i sega dels herbassars dins la canalització del riu explicarien davallades poblacionals.

Més informació:
Seguiment de l'estat ecològic de les masses d'aigua de Can Cabanyes
Cens dels ocells nidificants del riu Congost a Granollers 2011
Ocells de l'aiguamoll de Can Cabanyes
Els ocells nidificants del Congost a Granollers 2000-2005 (revista Lauro)