Cuereta blanca

Nom científic: Motacilla alba

Estat de conservació: Categoria IUCN Mundial (2012)

Legislació aplicable:
Reial Decret 439/1990: Annex II (Espècie d'Interès Especial)
Decret Legislatiu 2/2008: Espècie protegida (Categoria D)

Hàbitat i ecologia: Es pot trobar a camps oberts, zones de cultiu, canyissars i àrees esclarissades sempre properes a l’aigua, ja siguin rius o estanys. Nia a les esquerdes de parets rocoses i altres construccions humanes.
És insectívora i també menja cargols i cucs.

Trets identificatius: Fa uns 20 cm, destaca la cua llarga que balanceja en caminar o agita nerviosament amunt i avall. El cap, la gola i el clatell són negres mentre la cara i el coll són blancs i el dors és gris. Els colors poden variar una mica segons l’època de l’any, l’edat i el sexe.

Distribució: Es troba distribuïda per tot Catalunya. És migradora, però a la Península Ibèrica és sedentària, a l’hivern la població augmenta amb les que migren des dels llocs més freds. A Granollers és nidificant present tot l’any al riu Congost.

Tendència poblacional: Segons els censos de parelles nidificants al riu Congost i Can Cabanyes realitzats pel Museu de Ciències Naturals de Granollers, presenta una tendència positiva amb fluctuacions interanuals que semblen estar relacionades amb la dinàmica de les riuades, ja que per alimentar-se manifesta atracció pels marges fluvials amb codolars i a l’hora mostra un cert rebuig pels marges coberts de vegetació. La tendència poblacional observada pot explicar-se per una millora de la qualitat de l’aigua del Congost, però també per una progressiva adaptació d’aquest ocells als medis més antropogènics.

Més informació:
Seguiment de l'estat ecològic de les masses d'aigua de Can Cabanyes
Cens dels ocells nidificants del riu Congost a Granollers 2011
Ocells de l'aiguamoll de Can Cabanyes
Els ocells nidificants del Congost a Granollers 2000-2005 (revista Lauro)