Corriol petit

Nom científic: Charadius dubius

Estat de conservació: Categoria IUCN Mundial (2012)

Legislació aplicable:
Reial Decret 439/1990: Annex II (Espècie d'Interès Especial)
Decret Legislatiu 2/2008: Espècie protegida (Categoria C)
Decret 148/1992: Annex I (Espècie sensible)

Hàbitat i ecologia: Té preferència per zones amb poca vegetació, codolars i bancs de sorra als marges dels rius. És una espècie migradora i estival, que torna de passar l’hivern a Àfrica per reproduir-se entre abril i juny a Europa.
És insectívor i s’alimenta d’invertebrats aquàtics i del llot, com ara aràcnids, mol·luscs, insectes i les seves larves.

Trets identificatius: Ocell petit, d’uns 15 cm de longitud, de color marró terrós amb el ventre blanc i una anella negra al coll. Té una màscara negra al voltant dels ulls que s’uneix al front i deixa una taca blanca sobre del bec que contrasta amb l’anell groc que envolta l’ull.

Distribució: Àmpliament distribuït a Catalunya, a Granollers es troba a les platges de còdols del riu Congost a l’alçada de Can Cabanyes.

Tendència poblacional: Segons els censos de parelles nidificants al riu Congost i Can Cabanyes realitzats pel Museu de Ciències Naturals de Granollers, el nombre varia segons la disponibilitat de platges de còdols generades per les riuades, a les quals nidifica.

Més informació:
Seguiment de l'estat ecològic de les masses d'aigua de Can Cabanyes
Cens dels ocells nidificants del riu Congost a Granollers 2011
Ocells de l'aiguamoll de Can Cabanyes
Els ocells nidificants del Congost a Granollers 2000-2005 (revista Lauro)