Polla d'aigua

Nom científic: Gallinula chloropus

Estat de conservació: Categoria IUCN Mundial (2012)

Hàbitat i ecologia: És una espècie oportunista que viu a tota mena d'ambients aquàtics. Resisteix bé aigües força contaminades i amb força salinitat. S'alimenta de vegetació de ribera i invertebrats aquàtics. Nidifica en època de pluges; posa de 4 a 8 ous, que són incubats i alimentats per mascle i femella durant unes tres setmanes.

Trets identificatius: De color gris, amb el cap i coll més foscos, una línia blanca al llarg dels flancs i sota la cua blanca. El bec és vermell, igual que l'escut facial, amb la punta groga. Les potes són verdoses, amb una taca vermella en els genolls.

Distribució: Es troba àmpliament distribuïda a Catalunya. A Granollers a Can Cabanyes, al riu Congost, a la riera Carbonell i alguns regs.

Tendència poblacional: Segons els censos de parelles nidificants al riu Congost i Can Cabanyes realitzats pel Museu de Ciències Naturals de Granollers, el nombre es va mantenint constant amb pics i davallades que es van succeint al llarg dels anys per diferents causes com ara riuades. L’increment poblacional sembla lligat a la recuperació de la vegetació marjalenca.

Més informació:
Seguiment de l'estat ecològic de les masses d'aigua de Can Cabanyes
Cens dels ocells nidificants del riu Congost a Granollers 2011
Ocells de l'aiguamoll de Can Cabanyes
Els ocells nidificants del Congost a Granollers 2000-2005 (revista Lauro)