Cuereta groga

Nom científic: Motacilla flava

Estat de conservació: Categoria IUCN Mundial (2012)

A Europa baix risc LC, a Catalunya vulnerable VU

Legislació aplicable:
Reial Decret 439/1990: Annex II (Espècie d'Interès Especial)
Decret Legislatiu 2/2008: Espècie protegida (Categoria D)

Hàbitat i ecologia: És freqüent a les zones humides com ara prats, marges de rius, zones semi-pantanoses, estuaris, canals de rec, arrossars, etc. És una espècie estival, present de març a octubre. Es reprodueix d’abril a juny en nius construïts principalment a nivell del sòl. És estrictament insectívora.

Trets identificatius: Té el pit i el ventre groc, les ales tenen tonalitats grises i el dors de verdós oliva. El cap és gris amb les celles clares. Té la cua llarga, però no tant com les altres cueretes.

Distribució: Es troba distribuïda irregularment per Catalunya. A Granollers es troba als erms dels marges del riu Congost.

Tendència poblacional: Segons els censos de parelles nidificants al riu Congost i Can Cabanyes realitzats pel Museu de Ciències Naturals de Granollers, no s’ha detectat als últims censos. Els principals factors de la seva desaparició semblen ser la disminució de la superfície agrícola i la substitució dels conreus de patateres i farratges per conreus cerealistes al pla de Palou.

Més informació:
Seguiment de l'estat ecològic de les masses d'aigua de Can Cabanyes
Cens dels ocells nidificants del riu Congost a Granollers 2011
Ocells de l'aiguamoll de Can Cabanyes
Els ocells nidificants del Congost a Granollers 2000-2005 (revista Lauro)