Bec de corall senegalès

Nom científic: Estrilda astrild

Estat de conservació: Categoria IUCN Mundial (2012)

Hàbitat i ecologia: Espècie exòtica introduïda d’exemplars domèstics escapats, originària de l’Àfrica subsahariana. Ha colonitzat moltes zones humides i fluvials de Catalunya formant nombrosos i sorollosos grups.
S’alimenta principalment de llavors d’herbàcies tot i que també captura insectes sobretot durant l’època de cria. L’època de reproducció varia segons la distribució.

Trets identificatius: Ocell petit d’entre 11 i 13 cm de longitud. Es caracteritza pel bec i la taca a la cara en forma d’antifaç de color vermell brillant en els mascles i més apagat en les femelles. El dors i les ales són de color marró amb fines ratlles fosques, mentre que el ventre i el pit són de color més clar.

Distribució: A Catalunya és present entorn del litoral especialment a les comarques barcelonines. Al curs del riu Congost a Granollers i a l’aiguamoll de Can Cabanyes hi és present tot l’any.

Tendència poblacional: Segons els censos de parelles nidificants al riu Congost i Can Cabanyes realitzats pel Museu de Ciències Naturals de Granollers, la població presenta fluctuacions que semblen relacionades amb episodis de fred intens durant els hiverns, però en general la tendència és expansiva.

Més informació:
Seguiment de l'estat ecològic de les masses d'aigua de Can Cabanyes
Cens dels ocells nidificants del riu Congost a Granollers 2011
Ocells de l'aiguamoll de Can Cabanyes
Els ocells nidificants del Congost a Granollers 2000-2005 (revista Lauro)